Padel

Padel Center Timișoara

Padel Center Timișoara

Unul dintre cele mai noi sporturi pentru amatorii de mișcare timișoreni, o disciplină sportivă care se poate transforma imediat într-un hobby plăcut, distractiv și, nu în ultimul rând sănătos. Până una-alta, niciodată nu strică puțină mișcare. Vrem să ne gândim la padel ca la cel mai prietenos sport cu racheta.

Padel este un nou sport ce câștigă din ce în ce mai mulți adepți în țara noastră. E așa de nou încât numele lui nici măcar nu apare încă în dicționarul explicativ. Se joacă în patru (echipe de câte doi jucători), se folosesc rachete în formă de picături și mingi, dar nu e tenis. E un sport în care se interacționează inclusiv cu pereții. Este un sport ”latino”, dinamic și pasional, adorat de spanioli, de unde și românii l-au învățat și apoi adoptat. 

În 2017 a avut loc și primul turneu național padel, iar anul turmător, turneul Național Padel Tour Romania a avut în program trei orașe: București, Cluj – Napoca și Timișoara.

Dacă ați avut ocazia să urmăriți un meci de padel, fără să știți de la început că e, deja v-ați întrebat ce este cu acest sport unde jucătorii par să danseze, doi câte doi, într-un fel de teren de tenis – cușcă, cu pereți din sticlă. Chiar dacă parte a fi, nu e tenis. Dar, acest sport este derivat din tenis.  Deci, ce este  padelul? Padel este un sport prietenos cu racheta și presupune o interacțiune mai intensă cu terenul de joc. Adică și cu pereții. Are, ca atare, o altă dinamică, pe o suprafață de joc mai mică. La padel totul se întâmplă mai rapid. De pe margine, ai senzația că mingea fluorescentă zboară în toate direcțiile. Jocul urmează o regulă supremă: mingea trebuie să aterizeze de partea cealaltă a fileului și să nu atingă de două ori suprafața de joc înainte de a fi lovită. Dacă iese din teren, jucătorul poate să fugă după ea, și să o lovească, înainte să atingă pământul, trimițând-o înapoi, pentru a continua partida.

Padel e un sport ”social”, permite echipe mixte, nu este foarte solicitant și este perfect inclusiv pentru copii. Și mai e ceva, ce se vede de la prima interacțiune: padel se joacă zâmbind.

Acest sport are peste 50 de ani. A apărut în anul 1969, la Acapulco, în Mexic, din inițiativa unui om de afaceri nativ, Enrique Corcuera. Povestea e aproape comică.  Padel e un sport inventat din cauza unei soții.

Afacertistul a decis să-și protejeze terenul de tenis de vegetația care invada fiecare centimetru pătrat din curte, iar de aceea a ridicat pereți în jur. Pereții puși de Corcuera mai aveau un scop precis: îi ajuta soția să învețe să joace tenis fără a trebui, ulterior, să alerge prin domeniu ca să strângă mingile expediate în decor.

Un prieten al lui Concuera a găsit conceptul cu pereți foarte interesant, cu potențial să devină ”altceva”. Acesta a preluat și dezvoltat ideea: a creat un teren oficial, reguli de joc clare, ce se aplică și în prezent. Apoi a dus sportul cel nou în Spania, unde, în câțiva ani, a devenit o adevărată obsesie națională. În medie, arată statisticile, în timpul unei partide de padel, un jucător arde minim 600 de calorii.

Padel a ajuns prima dată în orașul spaniol Marbella. Timp de 25 de ani a fost un sport practicat în principal de afaceriștii bogați. La începutul anilor 2.000, șeful guvernului a spus că joacă padel, și imediat toată lumea a devenit curioasă. În timp record sportul s-a extins în toată Spania unde, astăzi este, după fotbal, sportul cel mai jucat. În lume sunt, în prezent, milioane de jucători de pedel.
Sportivii celebri joacă și ei padel. Rafael Nadal, Serena Williams sunt doi dintre tenisemnii care joacă și ei padel. Primul deține chiar și un club de padel. Și fotbaliști precum Iker Casillas, Lionel Messi sau Ronaldo joacă padel.

World Padel Tour (WPT), care a început tot în Spania, este cel mai important circuit de padel.
Conform regulamentului, terenul de padel ar trebui să fie un dreptunghi de 10 metri lățime și 32 de metri lungime (cu o toleranță de 0,5%), mărginit de pereți din sticlă. La mijlocul terenului de joc există un fileu care împarte spațiul în două. Fileul are o înălțime maximă de 88 cm în centru ridicându-se la 92 de centimetri  în părțile laterale. Înălțimea minimă dintre terenul de joc și un obstacol (de exemplu, plafonul) este de 6 metri.