Concepte de bază 

David Fernández

CUPRINS

. La empuñadura (handle) (priza)
. Posición en pista/espera (position on track) (poziția pe teren/așteptare)
. Golpe de derecha (drive) (lovitura de dreapta)
. Golpe de revés (backhand) (rever)
. Volea derecha (drive volley) voleu de dreapta
. Volea revés (backhand volley) voleu de rever
. Bandeja (tray) (lovitura ”tava”)
. Globo de derecha (drive lob) (lovitură de dreapta)
. Globo de revés (backhand lob) (lovitură de rever)
. Salida de pared de fondo (exit of wall)
. Saque (service) (serviciul)
. Resto (rest)
. Golpes especiales (special hits) (lovituri speciale)
. Efectos (effects) (efecte)

PRIZELE

Chiar dacă există diferite forme de priză a paletei, în cazul acestui sport se recomandă priza continentală sau ciocan.

POZIȚIA PE TEREN SAU POZIȚIA DE AȘTEPTARE

Există două poziții de joc: una este în apărare și alta în atac. Dacă am fi în apărare, trebuie să ne așezăm la un pas sau un pas și jumătate de linia de serviciu. În cazul atacului, trebuie să facem acest lucru la 2 sau 3 metri de fileu.
Întreaga regiune între aceste zone, se numește zona de tranziție sau zona interzisă și trebuie s-o folosim doar pentru a ne deplasa între diferite poziții și niciodată un trebuie să stăm pe loc în această poziție de tranziție.


 Poziția de apărare-Poziția de atac

Pentru studierea și analizarea diferitelor lovituri din padel vom lua în considerare cele trei părți: armarea, punctul de impact și terminarea loviturii. Întotdeauna se pleacă de la poziția de așteptare stabilită.


 

LOVITURA DE DREPTA
Armarea


Plecând de la poziția de așteptare, jucătorul trebuie să se rotească punând în față piciorul stâng și ducând paleta spre spate. Jucătorul trebuie să ducă paleta spre spate, ținând mâna dreaptă îndreptată în față. Jucătorul va înainta paleta cu o mișcare semicirculară până la punctul de impact.

Punctul de impact
Punctul de lovire se va face de la înălțimea taliei (depinde de înălțimea la care ne ajunge mingea de la adversar) și în planul șoldului stâng cu brațul drept semiflexat, ținând cont de rotirea umerilor și a șoldului. Piciorul drept rămâne în spate sprijinit pe vârf și călcâiul se ridică în timpul rotirii.

Finalizarea loviturii
La final, jucătorul trebuie să continue traiectoria paletei ascendent până când mâna dreaptă se află la înălțimea pieptului și jucătorul rotește umerii până ajunge cu fața.


 LOVITURA DE REVER
Armarea


Plecând de la poziția de așteptare, jucătorul trebuie să rotească punând în față piciorul drept și ducând în același timp paleta spre spate, ținând cont că mâna stângă trebuie să cuprindă gâtul paletei. Jucătorul trebuie să ducă paleta spre spate, arătând capacul paletei adversarului. Jucătorul va înainta paleta, cu o mișcare semicirculară, până ajunge la punctul de impact.

Punctul de impact
Jucătorul trebuie să lovească mingea în fața șoldului drept, în dreptul vârfului piciorului drept, la înălțimea taliei (depinde de înălțimea la care ne vine mingea de la adversar), cu brațul semiflexat, ținând cont de rotirea umerilor și șoldului, în timp de călcâiul piciorului stâng se ridică ca o consecință a trecerii greutății în față.

Finalizarea loviturii
După lovirea mingii, jucătorul începe să ducă brațul stâng spre spate pentru a menține echilibrul și mâna dreaptă începe să se ridice până ajunge la înălțimea pieptului.


VOLEU DE DREAPTA

Armarea
Plecând de la poziția de așteptare, jucătorul trebuie să-și rotească umerii, ducând brațul drept spre spate, lăsând partea paletei cu care efectuează lovitura să fie cu fața la traiectoria mingii. Greutatea corpului va fi susținută de piciorul drept.

Punctul de impact
Punctul de impact trebuie să se realizeze în planul umărului stâng și jucătorul, în momentul loviturii, trebuie simultan, să deplaseze întreaga greutate a corpului asupra mingii, în față.

Finalizarea loviturii
Jucătorul trebuie să continue cu paleta traiectoria mingii, realizând o rotire a șoldului și a umerilor până când mâna dreaptă se află la înălțimea pieptului.

În ceea ce privește picioarele, acestea rămân așa cum erau în poziția de lovire, cu excepția călcâiului piciorului drept datorită transferului greutății asupra mingii.


VOLEU DE REVER

Armarea
Plecând de la poziția de așteptare, jucătorul trebuie să-și rotească brațul drept în spate, asigurându-se că partea paletei cu care efectuează lovitura să fie îndreptată cu fața spre traiectoria mingii. Greutatea corpului va fi susținută pe piciorul stâng.

Punctul de lovire
Jucătorul trebuie să facă un pas în față cu piciorul drept, transferând întreaga greutate a corpului; lovitura trebuie efectuată aproximativ la înălțimea planului vârfului piciorului drept. Vârful piciorului stând ne ajută ca sprijin și călcâiul se ridică datorită transferului de greutate.

Finalizarea loviturii
Jucătorul trebuie să urmărească, cu paleta îndreptată în față traiectoria mingii și simultan trebuie să scoată brațul stând în spate pentru a echilibra balansul corpului.


BANDEJA (lovitura „tavă)

Armarea
Plecând de la poziția de așteptare, se întârzie pașii corespunzători pentru a putea ajunge bine la minge (dat fiind faptul că aceasta vine din lovitură) Se va așeza lângă și se va ține paleta spre spate în timp ce, cu celălalt braț, se va indica mingea care se apropie, formând un W, cu brațele și capul. Această poziție a brațului care un lovește ne va ajuta să avem o mai bună noțiune despre distanța și totodată despre echilibrul și stabilitatea corpului. Greutatea corpului va fi susținută pe ambele picioare.

Punctul de impact
Punctul de impact se va situa ușor la dreapta umărului și în planul umărului opus. La lovirea mingii, corpul va face o rotație pentru a putea transfera greutatea corpului asupra acesteia. Călcâiul piciorului va rămâne ridicat datorită rotirii. În momentul loviturii, brațul va fi semiflexat.

Finalizarea loviturii
Paleta va face un semicerc datorită rotației corpului. Traiectoria paletei se va face puțin sub punctul în care s-a produs lovitura. Umerii și șoldurile vor rămâne îndreptate cu fața.


LOVITURA DE DREAPTA

Armarea
Plecând de la poziția de așteptare, jucătorul trebuie să-și rotească umerii, ducând brațul drept spre spate. Jucătorul se va amplasa lângă. Se va deschide ușor partea paletei, la înălțimea taliei sau mai jos și în planul șoldului stâng. Greutatea corpului trebuie să fie distribuită pe ambele picioare.

Punctul de impact
Punctul de impact se va realiza, în general, între genunchi și talie. Traiectoria paletei trebuie să păstreze o diagonală, de la armare până la punctul de lovitură. Corpul trebuie să însoțească traiectoria paletei în formă ascendentă. Greutatea corpului trebuie să se transfere ușor spre piciorul stâng. În această poziție jucătorul va pleca cu picioarele flexate dat fiind faptul că în general înălțimea impactului loviturii este mai joasă de talie.

Finalizarea loviturii
Traiectoria paletei trebuie să fie ascendentă până la înălțimea maximă. Corpul trebuie să treacă din poziția de flexat la poziția de întins, în timp ce jucătorul realizează finalizarea loviturii. Greutatea jucătorului va fi susținută pe piciorul stâng. Călcâiul piciorului drept se ridică datorită ridicării greutății.


LOVITURA DE REVER


Armarea
Plecând de la poziția de așteptare, jucătorul trebuie să-ți rotească umerii, ducând brațul drept spre spate, spre deosebire de lovitura de dreapta, spre partea stângă a corpului. Jucătorul se va așeza lângă. Se va deschide ușor partea paletei, la înălțimea taliei sau mai jos și la planul șoldului drept. Greutatea corpului trebuie să fie distribuită pe ambele picioare.

Punctul de impact
Punctul de impact se va realiza, în general, între genunchi și talie. Traiectoria paletei trebuie să păstreze o diagonală, de la armare până la punctul de lovire. Corpul trebuie să însoțească traiectoria paletei în formă ascendentă. Greutatea corpului va trece ușor pe piciorul drept. În această poziție jucătorul va pleca cu picioarele flexate dat fiind faptul că în general înălțimea impactului loviturii este mai joasă decât talia.

Finalizarea loviturii
Traiectoria paletei trebuie să fie ascendentă până la înălțimea maximă. Corpul trebuie să treacă de la poziția de ușor flexat la poziția de complet întins, în timp ce jucătorul realizează finalizarea loviturii. Călcâiul piciorului stâng se ridică datorită ridicării greutății.


IEȘIRE PERETE FOND DREAPTA/REVER

Armarea
Plecând de la poziția de așteptare, jucătorul trebuie să facă o armare ca și cum are executa o lovitură de dreapta/rever, asigurându-se că, capătul paletei este îndreptat spre geamul din spate, pentru ca mingea să treacă liber.

Punctul de impact
La fel ca în cazul loviturii de dreapta/rever, aceeași referință și premise de execuție.

IMPORTANT: la ieșirile de perete, atât de dreapta cât și de rever, trebuie ca mingea să se afle puțin mai în față și separată de corp în momentul impactului, dacă un este posibilă optimizarea punctului de impact exact.

Finalizarea loviturii
La fel ca în cazul loviturii de dreapta cât și în cazul loviturii de rever.
Ieșire perete fond de dreapta Salida de pared fondo de derecha

Salida de pared de fondo de revés

În cazul ieșirilor de perete avem următoarele tipuri: ieșire perete de fond, ieșire perete de fond, ieșire dublu perete (care deschide și închide), cu diferite variante de dreapta și de rever.

SERVICIUL

Serviciul este o lovitură de dreapta, cu particularitatea ca noi să lăsăm să cadă mingea și apoi dintr-o săritură să realizăm o lovitură de dreapta, trimițând mingea în panoul opus.

IMPORTANT: impactul mingii nu trebuie nicioadtă să depășească înălțimea taliei și nici ca picioarele noastre să un depășească linia de fond.

EL RESTO (returnarea serviciului)
Returnarea serviciului, este întoarcerea serviciului, poziția de așteptare pentru resto este aceeași ca și poziția de așteptare de apărare, poziționându-se la un pas și jumătate de linia de serviciu și la doi pași de peretele lateral.

IMPORTANT: la returnarea serviciului trebuie să lăsăm să sară mingea, nu se poate lovi în voleu.

LOVITURI SPECIALE
Sunt lovituri mai puțin folosite în padel la nivel de amator, precum: smash, la contrapared, dejada y víbora.

EFECTE
Loviturile sportului padel se pot executa cu diferite efecte: efectul plan sau flat, efectul slice, back-spin sau sacadat și efectul top-spin sau liftat, în funcție de lovitură va fi recomandat un efect sau altul.