Padel
Padel Center Timisoara
Unul dintre cele mai noi sporturi pentru amatorii de mișcare timișoreni, o disciplină sportivă care se poate transforma imediat într-un hobby plăcut, distractiv și, nu în ultimul rând sănătos. Până una-alta, niciodată nu strică puțină mișcare. Vrem să ne gândim la padel ca la cel mai prietenos sport cu racheta.

Padel este un nou sport ce câștigă din ce în ce mai mulți adepți în țara noastră. E așa de nou încât numele lui nici măcar nu apare încă în dicționarul explicativ. Se joacă în patru (echipe de câte doi jucători), se folosesc rachete în formă de picături și mingi, dar nu e tenis. E un sport în care se interacționează inclusiv cu pereții. Este un sport ”latino”, dinamic și pasional, adorat de spanioli, de unde și românii l-au învățat și apoi adoptat.

În 2017 a avut loc și primul turneu național padel, iar anul turmător, turneul Național Padel Tour Romania a avut în program trei orașe: București, Cluj – Napoca și Timișoara.
Padel
Dacă ați avut ocazia să urmăriți un meci de padel, fără să știți de la început că e, deja v-ați întrebat ce este cu acest sport unde jucătorii par să danseze, doi câte doi, într-un fel de teren de tenis – cușcă, cu pereți din sticlă. Chiar dacă parte a fi, nu e tenis. Dar, acest sport este derivat din tenis. Deci, ce este padelul? Padel este un sport prietenos cu racheta și presupune o interacțiune mai intensă cu terenul de joc. Adică și cu pereții. Are, ca atare, o altă dinamică, pe o suprafață de joc mai mică. La padel totul se întâmplă mai rapid. De pe margine, ai senzația că mingea fluorescentă zboară în toate direcțiile. Jocul urmează o regulă supremă: mingea trebuie să aterizeze de partea cealaltă a fileului și să nu atingă de două ori suprafața de joc înainte de a fi lovită. Dacă iese din teren, jucătorul poate să fugă după ea, și să o lovească, înainte să atingă pământul, trimițând-o înapoi, pentru a continua partida.

Padel e un sport ”social”, permite echipe mixte, nu este foarte solicitant și este perfect inclusiv pentru copii. Și mai e ceva, ce se vede de la prima interacțiune: padel se joacă zâmbind.
Istorie
Acest sport are peste 50 de ani. A apărut în anul 1969, la Acapulco, în Mexic, din inițiativa unui om de afaceri nativ, Enrique Corcuera. Povestea e aproape comică. Padel e un sport inventat din cauza unei soții.

Afacertistul a decis să-și protejeze terenul de tenis de vegetația care invada fiecare centimetru pătrat din curte, iar de aceea a ridicat pereți în jur. Pereții puși de Corcuera mai aveau un scop precis: îi ajuta soția să învețe să joace tenis fără a trebui, ulterior, să alerge prin domeniu ca să strângă mingile expediate în decor.

Un prieten al lui Concuera a găsit conceptul cu pereți foarte interesant, cu potențial să devină ”altceva”. Acesta a preluat și dezvoltat ideea: a creat un teren oficial, reguli de joc clare, ce se aplică și în prezent. Apoi a dus sportul cel nou în Spania, unde, în câțiva ani, a devenit o adevărată obsesie națională. În medie, arată statisticile, în timpul unei partide de padel, un jucător arde minim 600 de calorii.

Padel a ajuns prima dată în orașul spaniol Marbella. Timp de 25 de ani a fost un sport practicat în principal de afaceriștii bogați. La începutul anilor 2.000, șeful guvernului a spus că joacă padel, și imediat toată lumea a devenit curioasă. În timp record sportul s-a extins în toată Spania unde, astăzi este, după fotbal, sportul cel mai jucat. În lume sunt, în prezent, milioane de jucători de pedel. Sportivii celebri joacă și ei padel. Rafael Nadal, Serena Williams sunt doi dintre tenisemnii care joacă și ei padel. Primul deține chiar și un club de padel. Și fotbaliști precum Iker Casillas, Lionel Messi sau Ronaldo joacă padel.
WPT
World Padel Tour (WPT), care a început tot în Spania, este cel mai important circuit de padel. Conform regulamentului, terenul de padel ar trebui să fie un dreptunghi de 10 metri lățime și 32 de metri lungime (cu o toleranță de 0,5%), mărginit de pereți din sticlă. La mijlocul terenului de joc există un fileu care împarte spațiul în două. Fileul are o înălțime maximă de 88 cm în centru ridicându-se la 92 de centimetri în părțile laterale. Înălțimea minimă dintre terenul de joc și un obstacol (de exemplu, plafonul) este de 6 metri.
Galerie
... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ...
Concepte de bază
Cuprins
  • La empuñadura (handle) (priza)
  • Posición en pista/espera (position on track) (poziția pe teren/așteptare)
  • Golpe de derecha (drive) (lovitura de dreapta)
  • Golpe de revés (backhand) (rever)
  • Volea derecha (drive volley) voleu de dreapta
  • Volea revés (backhand volley) voleu de rever
  • Bandeja (tray) (lovitura ”tava”)
  • Globo de derecha (drive lob) (lovitură de dreapta)
  • Globo de revés (backhand lob) (lovitură de rever)
  • Salida de pared de fondo (exit of wall)
  • Saque (service) (serviciul)
  • Resto (rest)
  • Golpes especiales (special hits) (lovituri speciale)
  • Efectos (effects) (efecte)
Poziția de apărare/de atac
Pentru studierea și analizarea diferitelor lovituri din padel vom lua în considerare cele trei părți: armarea, punctul de impact și terminarea loviturii. Întotdeauna se pleacă de la poziția de așteptare stabilită.
Lovitura de rever
Armarea
Plecând de la poziția de așteptare, jucătorul trebuie să se rotească punând în față piciorul stâng și ducând paleta spre spate. Jucătorul trebuie să ducă paleta spre spate, ținând mâna dreaptă îndreptată în față. Jucătorul va înainta paleta cu o mișcare semicirculară până la punctul de impact.
Punctul de impact
Punctul de lovire se va face de la înălțimea taliei (depinde de înălțimea la care ne ajunge mingea de la adversar) și în planul șoldului stâng cu brațul drept semiflexat, ținând cont de rotirea umerilor și a șoldului. Piciorul drept rămâne în spate sprijinit pe vârf și călcâiul se ridică în timpul rotirii.
Finalizarea loviturii
La final, jucătorul trebuie să continue traiectoria paletei ascendent până când mâna dreaptă se află la înălțimea pieptului și jucătorul rotește umerii până ajunge cu fața.
Voleu de rever
Armarea
Plecând de la poziția de așteptare, jucătorul trebuie să-și rotească brațul drept în spate, asigurându-se că partea paletei cu care efectuează lovitura să fie îndreptată cu fața spre traiectoria mingii. Greutatea corpului va fi susținută pe piciorul stâng.
Punctul de impact
Jucătorul trebuie să facă un pas în față cu piciorul drept, transferând întreaga greutate a corpului; lovitura trebuie efectuată aproximativ la înălțimea planului vârfului piciorului drept. Vârful piciorului stând ne ajută ca sprijin și călcâiul se ridică datorită transferului de greutate.
Finalizarea loviturii
Jucătorul trebuie să urmărească, cu paleta îndreptată în față traiectoria mingii și simultan trebuie să scoată brațul stând în spate pentru a echilibra balansul corpului.
Lovitura de dreapta
Armarea
Plecând de la poziția de așteptare, jucătorul trebuie să-și rotească umerii, ducând brațul drept spre spate. Jucătorul se va amplasa lângă. Se va deschide ușor partea paletei, la înălțimea taliei sau mai jos și în planul șoldului stâng. Greutatea corpului trebuie să fie distribuită pe ambele picioare.
Punctul de impact
Punctul de impact se va realiza, în general, între genunchi și talie. Traiectoria paletei trebuie să păstreze o diagonală, de la armare până la punctul de lovitură. Corpul trebuie să însoțească traiectoria paletei în formă ascendentă. Greutatea corpului trebuie să se transfere ușor spre piciorul stâng. În această poziție jucătorul va pleca cu picioarele flexate dat fiind faptul că în general înălțimea impactului loviturii este mai joasă de talie.
Finalizarea loviturii
Traiectoria paletei trebuie să fie ascendentă până la înălțimea maximă. Corpul trebuie să treacă din poziția de flexat la poziția de întins, în timp ce jucătorul realizează finalizarea loviturii. Greutatea jucătorului va fi susținută pe piciorul stâng. Călcâiul piciorului drept se ridică datorită ridicării greutății.
IEȘIRE PERETE FOND DREAPTA/REVER
Armarea
Plecând de la poziția de așteptare, jucătorul trebuie să facă o armare ca și cum are executa o lovitură de dreapta/rever, asigurându-se că, capătul paletei este îndreptat spre geamul din spate, pentru ca mingea să treacă liber.
Punctul de impact
La fel ca în cazul loviturii de dreapta/rever, aceeași referință și premise de execuție.
IMPORTANT: la ieșirile de perete, atât de dreapta cât și de rever, trebuie ca mingea să se afle puțin mai în față și separată de corp în momentul impactului, dacă un este posibilă optimizarea punctului de impact exact.
Finalizarea loviturii
La fel ca în cazul loviturii de dreapta cât și în cazul loviturii de rever. Ieșire perete fond de dreapta Salida de pared fondo de derecha
Prizele
Chiar dacă există diferite forme de priză a paletei, în cazul acestui sport se recomandă priza continentală sau ciocan.
Poziția pe teren/de așteptare
Există două poziții de joc: una este în apărare și alta în atac. Dacă am fi în apărare, trebuie să ne așezăm la un pas sau un pas și jumătate de linia de serviciu. În cazul atacului, trebuie să facem acest lucru la 2 sau 3 metri de fileu. Întreaga regiune între aceste zone, se numește zona de tranziție sau zona interzisă și trebuie s-o folosim doar pentru a ne deplasa între diferite poziții și niciodată un trebuie să stăm pe loc în această poziție de tranziție.
Lovitura de dreapta
Armarea
Plecând de la poziția de așteptare, jucătorul trebuie să se rotească punând în față piciorul stâng și ducând paleta spre spate. Jucătorul trebuie să ducă paleta spre spate, ținând mâna dreaptă îndreptată în față. Jucătorul va înainta paleta cu o mișcare semicirculară până la punctul de impact.
Punctul de impact
Punctul de lovire se va face de la înălțimea taliei (depinde de înălțimea la care ne ajunge mingea de la adversar) și în planul șoldului stâng cu brațul drept semiflexat, ținând cont de rotirea umerilor și a șoldului. Piciorul drept rămâne în spate sprijinit pe vârf și călcâiul se ridică în timpul rotirii.
Finalizarea loviturii
La final, jucătorul trebuie să continue traiectoria paletei ascendent până când mâna dreaptă se află la înălțimea pieptului și jucătorul rotește umerii până ajunge cu fața.
Voleu de dreapta
Armarea
Plecând de la poziția de așteptare, jucătorul trebuie să-și rotească umerii, ducând brațul drept spre spate, lăsând partea paletei cu care efectuează lovitura să fie cu fața la traiectoria mingii. Greutatea corpului va fi susținută de piciorul drept.
Punctul de impact
Punctul de impact trebuie să se realizeze în planul umărului stâng și jucătorul, în momentul loviturii, trebuie simultan, să deplaseze întreaga greutate a corpului asupra mingii, în față.
Finalizarea loviturii
Jucătorul trebuie să continue cu paleta traiectoria mingii, realizând o rotire a șoldului și a umerilor până când mâna dreaptă se află la înălțimea pieptului. În ceea ce privește picioarele, acestea rămân așa cum erau în poziția de lovire, cu excepția călcâiului piciorului drept datorită transferului greutății asupra mingii.
Bandeja (lovitura "tavă")
Armarea
Plecând de la poziția de așteptare, se întârzie pașii corespunzători pentru a putea ajunge bine la minge (dat fiind faptul că aceasta vine din lovitură) Se va așeza lângă și se va ține paleta spre spate în timp ce, cu celălalt braț, se va indica mingea care se apropie, formând un W, cu brațele și capul. Această poziție a brațului care un lovește ne va ajuta să avem o mai bună noțiune despre distanța și totodată despre echilibrul și stabilitatea corpului. Greutatea corpului va fi susținută pe ambele picioare.
Punctul de impact
Punctul de impact se va situa ușor la dreapta umărului și în planul umărului opus. La lovirea mingii, corpul va face o rotație pentru a putea transfera greutatea corpului asupra acesteia. Călcâiul piciorului va rămâne ridicat datorită rotirii. În momentul loviturii, brațul va fi semiflexat.
Finalizarea loviturii
Paleta va face un semicerc datorită rotației corpului. Traiectoria paletei se va face puțin sub punctul în care s-a produs lovitura. Umerii și șoldurile vor rămâne îndreptate cu fața.
Lovitura de rever
Armarea
Plecând de la poziția de așteptare, jucătorul trebuie să-ți rotească umerii, ducând brațul drept spre spate, spre deosebire de lovitura de dreapta, spre partea stângă a corpului. Jucătorul se va așeza lângă. Se va deschide ușor partea paletei, la înălțimea taliei sau mai jos și la planul șoldului drept. Greutatea corpului trebuie să fie distribuită pe ambele picioare.
Punctul de impact
Punctul de impact se va realiza, în general, între genunchi și talie. Traiectoria paletei trebuie să păstreze o diagonală, de la armare până la punctul de lovire. Corpul trebuie să însoțească traiectoria paletei în formă ascendentă. Greutatea corpului va trece ușor pe piciorul drept. În această poziție jucătorul va pleca cu picioarele flexate dat fiind faptul că în general înălțimea impactului loviturii este mai joasă decât talia.
Finalizarea loviturii
Traiectoria paletei trebuie să fie ascendentă până la înălțimea maximă. Corpul trebuie să treacă de la poziția de ușor flexat la poziția de complet întins, în timp ce jucătorul realizează finalizarea loviturii. Călcâiul piciorului stâng se ridică datorită ridicării greutății.